Woda, z jakiej na co dzień korzystamy w naszych domach ma niezwykle istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Coraz częściej poszukujemy więc sposobów, by nie stanowiła ona źródła jakichkolwiek zanieczyszczeń i szkodliwych substancji.

Poza licznymi zanieczyszczeniami środowiskowymi, które pochodzą m.in. ze ścieków komunalnych oraz przemysłowych, istnieje wiele dodatkowych zagrożeń. Woda dostarczana do naszych domów i gospodarstw ulega wtórnym zanieczyszczeniom. Są one często spowodowane złym stanem instalacji wodno-kanalizacyjnej w budynkach. Nieodłącznym składnikiem każdej „kranówki” jest także chlor – dotyczy to zwłaszcza mieszkańców większych miast. Ten trujący gaz nie tylko pogarsza walory organoleptyczne wody (smak, zapach) ale również może być przyczyną wielu chorób.

Kawa z ekspresu

Kawa na bazie miękkiej wody smakuje zdecydowanie lepiej

Użytkownicy wody wodociągowej w wielu regionach naszego kraju odczuwają, oprócz zanieczyszczeń, wiele innych uciążliwości związanych z codziennym korzystaniem z wody dostarczanej do ich domów. Najczęściej występującym zjawiskiem jest tworzenie się osadu (tzw. kamienia) w czajnikach, żelazkach, pralkach i na powierzchni wielu innych urządzeń AGD. Za zjawisko to odpowiedzialne są zawarte w wodzie węglany wapnia oraz magnezu które powodują twardość wody.

Kamień na AGD

Twarda woda powoduje powstawanie kamienia na urządzeniach AGD

W czasie rozkładu tych związków pod wpływem wysokiej temperatury wytrącają się osady, które powodują tzw. kamień kotłowy. Ten zaś odpowiedzialny jest za straty ciepła i zwiększone zużycie energii potrzebnej do podgrzania takiej zakamienionej wody.

Twarda woda może mieć bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. I to chyba najważniejszy argument ku temu aby uzdatniać wodę – zmiękczać ją. Warto zapoznać się z informacjami dostępnymi pod adresem http://www.zmiekczacze.com.

Kamienie na nerkach (zwłaszcza u osób starszych), wysuszona skóra, trądzik, zniszczone włosy to najbardziej dokuczliwe skutki użytkowania na co dzień twardej wody. Generalnie rzecz ujmując im woda jest bardziej miękka, tym lepiej i dla sprzętu domowego i dla zdrowia, gdyż większość minerałów i mikroelementów do naszego organizmu dostarczamy wraz z jedzeniem, a nie poprzez wodę. Jest to udowodnione naukowo.