Pestycydy w wodzie – skąd się biorą? Czy są groźne?

Z roku na rok dochodzi do coraz większego zanieczyszczenia gleby. Na terenach rolniczych rozprowadzane są nawozy sztuczne i pestycydy. Oprócz tego do wód głębinowych przedostają się ścieki komunalne i te pochodzące z różnego rodzaju przedsiębiorstw. Czy to stanowi realne zagrożenie dla zdrowia? Jak się chronić przed pestycydami w wodzie?

Pestycydy w wodzie – skąd właściwie się tam biorą?

Problem z pestycydami na masową skalę rozpoczął się po II Wojnie Światowej, kiedy to doszło do dynamicznego rozwoju przemysłu. W tym czasie bardzo upowszechniły się pestycydy. Ich zadaniem było długotrwałe działanie w miejscu aplikacji na wybrane szkodniki, bez szkody na resztę środowiska. Historia jednak udowodniła, że nic nie działa bez skutków ubocznych. W przypadku pestycydów negatywne oddziaływanie (nie tylko na szkodniki) zauważono dopiero po latach.

Rozprowadzanie pestycydów po dużych powierzchniach, w ogromnych ilościach przyniosło negatywne skutki w postaci przedostawania się ich do głębszych poziomów gleb, a docelowo również do wód głębinowych. Wraz z deszczem pestycydy spływają również do rzek, jezior, mórz i oceanów.

Czym są pestycydy?

Aby lepiej zrozumieć powagę problemu oraz zagrożenie, jakie stanowią pestycydy w wodzie pitnej, należy zacząć od zdefiniowania tego, czym właściwie są.

Pestycydy to środki chemiczne stosowane w celu ochrony roślin, hodowli zwierząt oraz czasem już zebranych plonów. Ich zadaniem jest zwalczanie szeroko pojętych szkodników. Do tej grupy zalicza się: chwasty, grzyby, owady i gryzonie.

Ze względu na właściwości trujące pestycydów, w każdym miejscu należy je stosować ze szczególną ostrożnością, zgodnie z instrukcjami, pod ścisłą kontrolą. Katastrofą byłoby, gdyby te substancje przedostały się do pożywienia człowieka.

Uwaga, pestycydy w wodzie pitnej

Jak już wyżej wspominaliśmy, pestycydy przenikają do wód powierzchniowych i podziemnych wraz ze spływającym deszczem lub ze ściekami, przedostają się w coraz głębsze warstwy ziemi.

Największy problem stanowią pestycydy należące do grupy odpornych na rozkład fizykochemiczny i biodegradację. Jest to główny problem wód powierzchniowych. Cały kłopot polega jednak na tym, że na przykład w naszym kraju około połowę źródeł wody wodociągowej stanowią właśnie wody powierzchniowe.

Do tej pory w glebach i w niektórych zbiornikach wodnych wykrywa się na przykład DDT, który został zabroniony w Polsce w latach 70-tych ubiegłego wieku.

Najczęstsze źródła pestycydów w wodzie:

  • Spływy z pól uprawnych
  • Awarie
  • Bezpośrednie opady z samolotów na spryskiwane powierzchnie
  • Działalność człowieka
  • Oczyszczanie agregatorów rozpylających
  • Wyrzucanie pojemników po preparatach do zbiorników wodnych

Dlaczego pestycydy w wodzie są niebezpieczne dla zdrowia?

Przede wszystkim pestycydy są trwałe, nie rozkładają się szybko. Potrafią kumulować się w środowisku, a jeszcze szybciej kumulują się w organizmie człowieka. Związki potrafią przez wiele lat odkładać się w narządach, powodując z czasem ich niewydolność lub choroby. Organizm nie radzi sobie z wydalaniem tych substancji.

Nie pomaga również fakt, że są to związki, które bardzo wolno parują. Pozostają w atmosferze na bardzo długo i są przenoszone na obszary położone kilometry od miejsca rozpylenia. To oznacza, że każdy z nas jest narażony na ich działanie.

Najczęstsze skutki ich działania na organizm to:

  • Zaburzenia działania układu hormonalnego
  • Zaburzenia działania układu nerwowego
  • Działanie kancerogenne
  • Negatywny wpływ na koncentrację i rozwój

Pestycydy obecne w wodzie, które stanowią szczególne zagrożenie dla człowieka to:

  • Dieldryna
  • Aldryna
  • Epoksyd heptachloru

Aldryna i dieldryna to chlorowane pestycydy wykorzystywane do walki ze szkodnikami obecnymi w glebie. Przy właściwych warunkach środowiskowych i w organizmach żywych aldryna bardzo szybko przekształca się w dieldrynę. Oba te związki są uznawane za bardzo toksyczne. Mają silny, negatywny wpływ na wątrobę, prowadzą do zatrucia organizmu.

Heptachlor i epoksyd heptachloru są związkami owadobójczymi. Przy ich użyciu tępi się między innymi termity. Jeśli człowiek będzie długotrwale narażony na działanie tych substancji, uszkodzeniu może ulec układ nerwowy i wątroba.

Dialdryny potrafią rozkładać się nawet 25 lat, z kolei średni czas rozkładu DDT to od 4 do 30 lat.

Dopuszczalne stężenia pestycydów w wodzie

Niestety, do tej pory nie ma wiele dokumentów prawnych, które regulowałyby problem i ilość pestycydów obecnych w wodzie. Warto jednak wziąć pod uwagę trzy ważne określenia stężenia pestycydów w wodzie pitnej.

Sumaryczna ilość pestycydów w wodzie nie powinna przekraczać 0,5 miligrama na litr. Maksymalne dopuszczalne stężenie poszczególnych pestycydów nie powinno przekraczać 0,1 miligrama na litr. Z kolei aldryny, dieldryny, heptachlor i epoksyd heptachloru nie powinny przekraczać 0,03 miligramów na litr.

Jak uporać się z pestycydami w wodzie pitnej?

Pestycydy są dość trudne do usunięcia w procesie uzdatniania. Poradzi sobie z nimi jednak membrana osmotyczna. Jeśli mamy problemy z pestycydami i chcemy usunąć je z wody przeznaczonej do spożycia, najlepiej zaopatrzyć się więc w system odwróconej osmozy.

Odwrócona osmoza to filtr kuchenny, który zazwyczaj montuje się pod zlewem. Na rynku obecnych jest wiele urządzeń o takich właściwościach. Różnią się między sobą stopniami filtracji, wyglądem, budową i jakością komponentów.

Przy wyborze warto zwrócić uwagę na producenta oraz rozwiązania, jakie oferuje. Najlepiej wybierać urządzenia produkowane w Europie, których pochodzenie można z łatwością zweryfikować. Dodatkowo warto zastanowić się nad swoimi potrzebami.

Jeśli chcemy korzystać z wody pitnej bogatej w minerały, warto wybrać system odwróconej osmozy z mineralizatorem lub urządzenie z wbudowanym mieszaczem, jak Ecoperla Profine Zero. Jeśli chcemy spożywać wodę pełną magnezu, warto zainwestować w odwróconą osmozę Ecoperla Rosa, która ma wbudowany filtr rewitalizujący Ecoperla Elixir.

Znajdź swój filtr kuchenne polskiej marki Ecoperla zabezpieczający przed zanieczyszczeniami na https://www.ultrafiltracja.pl/pl/c/Filtry-kuchenne/6

Bezpieczna woda na każdy dzień

Pestycydy w wodzie nie są problemem, o którym mówi się dość często. To jednak wcale nie oznacza, że kłopot nie istnieje. Warto mieć świadomość, że w wodzie, którą spożywamy mogą znajdować się takie substancje. Skutków spożywania pestycydów nie odczujemy od razu. Najprawdopodobniej minie długi czas, zanim w ogóle dadzą o sobie znać.

Na szczęście sposób na ochronę przed tymi substancjami jest prosty. Przy okazji stosowanie systemów odwróconej osmozy niesie ze sobą całą masę innych korzyści.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.