Pestycydy w wodzie – skąd się biorą? Czy są groźne?

Z roku na rok dochodzi do coraz większego zanieczyszczenia gleby. Na terenach rolniczych rozprowadzane są nawozy sztuczne i pestycydy. Oprócz tego do wód głębinowych przedostają się ścieki komunalne i te pochodzące z różnego rodzaju przedsiębiorstw. Czy to stanowi realne zagrożenie dla zdrowia? Jak się chronić przed pestycydami w wodzie?

Pestycydy w wodzie – skąd właściwie się tam biorą?

Problem z pestycydami na masową skalę rozpoczął się po II Wojnie Światowej, kiedy to doszło do dynamicznego rozwoju przemysłu. W tym czasie bardzo upowszechniły się pestycydy. Ich zadaniem było długotrwałe działanie w miejscu aplikacji na wybrane szkodniki, bez szkody na resztę środowiska. Historia jednak udowodniła, że nic nie działa bez skutków ubocznych. W przypadku pestycydów negatywne oddziaływanie (nie tylko na szkodniki) zauważono dopiero po latach.

Rozprowadzanie pestycydów po dużych powierzchniach, w ogromnych ilościach przyniosło negatywne skutki w postaci przedostawania się ich do głębszych poziomów gleb, a docelowo również do wód głębinowych. Wraz z deszczem pestycydy spływają również do rzek, jezior, mórz i oceanów.

Czym są pestycydy?

Aby lepiej zrozumieć powagę problemu oraz zagrożenie, jakie stanowią pestycydy w wodzie pitnej, należy zacząć od zdefiniowania tego, czym właściwie są.

Pestycydy to środki chemiczne stosowane w celu ochrony roślin, hodowli zwierząt oraz czasem już zebranych plonów. Ich zadaniem jest zwalczanie szeroko pojętych szkodników. Do tej grupy zalicza się: chwasty, grzyby, owady i gryzonie.

Ze względu na właściwości trujące pestycydów, w każdym miejscu należy je stosować ze szczególną ostrożnością, zgodnie z instrukcjami, pod ścisłą kontrolą. Katastrofą byłoby, gdyby te substancje przedostały się do pożywienia człowieka.

Uwaga, pestycydy w wodzie pitnej

Jak już wyżej wspominaliśmy, pestycydy przenikają do wód powierzchniowych i podziemnych wraz ze spływającym deszczem lub ze ściekami, przedostają się w coraz głębsze warstwy ziemi.

Największy problem stanowią pestycydy należące do grupy odpornych na rozkład fizykochemiczny i biodegradację. Jest to główny problem wód powierzchniowych. Cały kłopot polega jednak na tym, że na przykład w naszym kraju około połowę źródeł wody wodociągowej stanowią właśnie wody powierzchniowe.

Do tej pory w glebach i w niektórych zbiornikach wodnych wykrywa się na przykład DDT, który został zabroniony w Polsce w latach 70-tych ubiegłego wieku.

Najczęstsze źródła pestycydów w wodzie:

  • Spływy z pól uprawnych
  • Awarie
  • Bezpośrednie opady z samolotów na spryskiwane powierzchnie
  • Działalność człowieka
  • Oczyszczanie agregatorów rozpylających
  • Wyrzucanie pojemników po preparatach do zbiorników wodnych

Dlaczego pestycydy w wodzie są niebezpieczne dla zdrowia?

Przede wszystkim pestycydy są trwałe, nie rozkładają się szybko. Potrafią kumulować się w środowisku, a jeszcze szybciej kumulują się w organizmie człowieka. Związki potrafią przez wiele lat odkładać się w narządach, powodując z czasem ich niewydolność lub choroby. Organizm nie radzi sobie z wydalaniem tych substancji.

Nie pomaga również fakt, że są to związki, które bardzo wolno parują. Pozostają w atmosferze na bardzo długo i są przenoszone na obszary położone kilometry od miejsca rozpylenia. To oznacza, że każdy z nas jest narażony na ich działanie.

Najczęstsze skutki ich działania na organizm to:

  • Zaburzenia działania układu hormonalnego
  • Zaburzenia działania układu nerwowego
  • Działanie kancerogenne
  • Negatywny wpływ na koncentrację i rozwój

Pestycydy obecne w wodzie, które stanowią szczególne zagrożenie dla człowieka to:

  • Dieldryna
  • Aldryna
  • Epoksyd heptachloru

Aldryna i dieldryna to chlorowane pestycydy wykorzystywane do walki ze szkodnikami obecnymi w glebie. Przy właściwych warunkach środowiskowych i w organizmach żywych aldryna bardzo szybko przekształca się w dieldrynę. Oba te związki są uznawane za bardzo toksyczne. Mają silny, negatywny wpływ na wątrobę, prowadzą do zatrucia organizmu.

Heptachlor i epoksyd heptachloru są związkami owadobójczymi. Przy ich użyciu tępi się między innymi termity. Jeśli człowiek będzie długotrwale narażony na działanie tych substancji, uszkodzeniu może ulec układ nerwowy i wątroba.

Dialdryny potrafią rozkładać się nawet 25 lat, z kolei średni czas rozkładu DDT to od 4 do 30 lat.

Dopuszczalne stężenia pestycydów w wodzie

Niestety, do tej pory nie ma wiele dokumentów prawnych, które regulowałyby problem i ilość pestycydów obecnych w wodzie. Warto jednak wziąć pod uwagę trzy ważne określenia stężenia pestycydów w wodzie pitnej.

Sumaryczna ilość pestycydów w wodzie nie powinna przekraczać 0,5 miligrama na litr. Maksymalne dopuszczalne stężenie poszczególnych pestycydów nie powinno przekraczać 0,1 miligrama na litr. Z kolei aldryny, dieldryny, heptachlor i epoksyd heptachloru nie powinny przekraczać 0,03 miligramów na litr.

Jak uporać się z pestycydami w wodzie pitnej?

Pestycydy są dość trudne do usunięcia w procesie uzdatniania. Poradzi sobie z nimi jednak membrana osmotyczna. Jeśli mamy problemy z pestycydami i chcemy usunąć je z wody przeznaczonej do spożycia, najlepiej zaopatrzyć się więc w system odwróconej osmozy.

Odwrócona osmoza to filtr kuchenny, który zazwyczaj montuje się pod zlewem. Na rynku obecnych jest wiele urządzeń o takich właściwościach. Różnią się między sobą stopniami filtracji, wyglądem, budową i jakością komponentów.

Przy wyborze warto zwrócić uwagę na producenta oraz rozwiązania, jakie oferuje. Najlepiej wybierać urządzenia produkowane w Europie, których pochodzenie można z łatwością zweryfikować. Dodatkowo warto zastanowić się nad swoimi potrzebami.

Jeśli chcemy korzystać z wody pitnej bogatej w minerały, warto wybrać system odwróconej osmozy z mineralizatorem lub urządzenie z wbudowanym mieszaczem, jak Ecoperla Profine Zero. Jeśli chcemy spożywać wodę pełną magnezu, warto zainwestować w odwróconą osmozę Ecoperla Rosa, która ma wbudowany filtr rewitalizujący Ecoperla Elixir.

Znajdź swój kuchenny filtr wody zabezpieczający przed zanieczyszczeniami na https://www.ultrafiltracja.pl/pl/c/Filtry-kuchenne/6

Bezpieczna woda na każdy dzień

Pestycydy w wodzie nie są problemem, o którym mówi się dość często. To jednak wcale nie oznacza, że kłopot nie istnieje. Warto mieć świadomość, że w wodzie, którą spożywamy mogą znajdować się takie substancje. Skutków spożywania pestycydów nie odczujemy od razu. Najprawdopodobniej minie długi czas, zanim w ogóle dadzą o sobie znać.

Na szczęście sposób na ochronę przed tymi substancjami jest prosty. Przy okazji stosowanie systemów odwróconej osmozy niesie ze sobą całą masę innych korzyści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.