Odwrócona osmoza – zdradzamy fenomen jej popularności

Obecnie filtracja wody w kuchni staje się coraz modniejsza. Wiele gospodarstw domowych decyduje się na zastąpienie wody butelkowanej bardziej ekonomiczną i ekologiczną alternatywą. Wśród wybieranych rozwiązań są systemy odwróconej osmozy. Skąd ich popularność? Czy odwrócona osmoza jest dobrym sposobem na oczyszczanie wody pitnej?

Woda z kranu nie zawsze najlepsza do picia

Woda z kranu jest jednym z najbardziej dostępnych źródeł wody spożywczej, a w dodatku też najtańszym. Mimo to wiele osób wcale nie kwapi się do tego, by zacząć ją spożywać i wypijać każdego dnia szklankami. Skąd takie zniechęcenie?

U części osób wynika z wciąż krążących mitów dotyczących jakości wody kranowej, częściowo takie podejście było przekazywane z pokolenia na pokolenie i teraz niektórzy nie chcą pić wody z kranu „dla zasady”. Wśród rezygnujących ze spożywania wody z kranu znajdą się też tacy, którym zwyczajnie nie odpowiada pod względem walorów organoleptycznych, takich jak smak, zapach czy barwa.

Jednym z argumentów przeciw spożywaniu wody kranowej jest również osad, jaki po sobie pozostawia po obróbce termicznej. Niektórzy widząc dno czajnika, zwyczajnie mają obawy o to, co się w niej znajduje.

Z czego wynikają problemy z wodą z kranu?

Najczęściej za nieodpowiedni smak i zapach wody odpowiada obecny w niej chlor oraz związki pochodne. W wodzie występują w ilościach niezagrażających zdrowiu, jednak mogą być odczuwalne przez konsumentów. Ich obecność jest skutkiem dezynfekcji wody przeprowadzanej zarówno przez zakłady wodociągowe, jak i przez indywidualnych użytkowników w przypadku własnych ujęć.

Za osad wytrącony na dnie czajnika odpowiedzialny jest zazwyczaj wysoki stopień twardości wody. Podczas gotowania wody wytrącane są z niej związki wapnia i magnezu. Są widoczne w formie białych drobinek. Z czasem osadu zbiera się na tyle dużo, że zaczyna być bardzo widoczny i trudny do usunięcia.

Do większości zastosowań kuchennych woda o wysokim stopniu twardości nie jest pożądana. Często to właśnie jej stosowanie przyczynia się do awarii ekspresu do kawy oraz innych urządzeń mających z nią styczność. Ponadto znacznemu pogorszeniu ulega estetyka dań i napojów przygotowanych na bazie takiej wody.

Jeśli woda pochodzi z własnego ujęcia, to problemów jest jeszcze więcej. Dodatkowym kłopotem może okazać się żelazo, mangan, azotany, a nawet mikroorganizmy. W celu poznania dokładnego składu wody najlepiej zacząć od analizy jej składu.

Niekorzystny smak, zapach, barwa oraz osad, jaki pozostawia po sobie woda dla wielu stanowią argumenty do poszukiwania innych sposobów na zaopatrzenie w wodę.

Dlaczego nie woda butelkowana?

Do tej pory jako alternatywa dla wody z kranu często była wymieniana woda butelkowana. Sami producenci mówią o odnotowaniu zysków ze sprzedaży ze względu na coraz większy popyt. Wybór tego typu produktów jest na rynku bardzo duży, w różnym zakresie cenowym. Ponadto woda butelkowana jest dostępna w niemal każdym sklepie. To sprawia, że jej zakup jest wygodny, natomiast smak i zapach w pełni dopasowane do oczekiwań.

Mimo wspomnianej wygody w stosowaniu tego rozwiązania coraz głośniej nawołuje się do odchodzenia od tej formy dostarczania swojemu organizmowi wody pitnej na co dzień. Ekolodzy alarmują o tym, że plastikowe odpady zalewają świat. W dużej części nie podlegają recyklingowi, a ich rozkład trwa bardzo długo.

Właśnie z tego względu wiele gospodarstw domowych wyraża chęć rezygnacji z zakup plastikowych butelek. Co jednak może ją zastąpić, jeśli woda kranowa również nie spełnia ich oczekiwań?

Odwrócona osmoza – sposób na smaczną wodę

W wielu kuchniach coraz częstszym rozwiązaniem problemów z nieodpowiednią jakością wody pitnej są systemy odwróconej osmozy. Użytkownicy zachwycają się i wychwalają te urządzenia. Choć w Polsce można było o niej usłyszeć jeszcze w latach 90-tych, to obecnie są bardzo nowoczesne, a wybrany produkt można w pełni dopasować do swoich oczekiwań, co do oczyszczania oraz uzupełnienia wody w wybrane składniki.

Odwrócona osmoza to kilkuetapowy filtr kuchenny. W podstawowym i klasycznym układzie membranie osmotycznej towarzyszą filtry mechaniczne oraz filtry z węglem aktywnym. Niektóre systemy odwróconej osmozy są rozbudowywane z 4 do nawet 8 etapów filtracji wody, w tym między innymi o mineralizator, a nawet lampę bakteriobójczą.

Odwrócona osmoza jest uznawana za jeden z najdokładniejszych sposobów na oczyszczanie wody pitnej. Podczas procesu uzdatniania z wody usuwane są nawet najdrobniejsze zanieczyszczenia wielkości jonów. Oprócz tego woda pozbawiana jest: bakterii, wirusów, grzybów, chloru oraz jego pochodnych, metali ciężkich, azotanów, związków organicznych, pestycydów, cząstek zanieczyszczeń mechanicznych.

Dzięki takiej filtracji woda nadaje się do bezpośredniego spożycia. Jest smaczna, ma neutralną barwę oraz zapach, ale przede wszystkim jest możliwa do pobrania w każdych ilościach na bieżąco.

Dowiedz się więcej o działaniu odwróconej osmozy: https://www.zestudni.pl/blog/odwrocona-osmoza-to-nie-magia-zdradzamy-jak-dziala/

Gdzie montuje się system odwróconej osmozy?

System odwróconej osmozy najczęściej montuje się w szafce kuchennej w pobliżu zlewozmywaka. Wynika to z faktu, że niezależnie od budowy i producenta ten filtr kuchenny powoduje odrzut do kanalizacji i musi być podpięty pod odpływ.

Do zestawu z urządzeniem dołączana jest zazwyczaj dodatkowa wylewka do pobierania wody. Większość nowoczesnych systemów odwróconej osmozy posiada wylewki dwudrożne. Z jednej strony można pobierać dokładnie oczyszczoną wodę, która stanowi idealną bazę do przygotowania napojów i dań gorących, uzupełnienia ekspresu do kawy, czajnika, parowaru czy żelazka.

Z drugiej strony istnieje możliwość pobierania wody bogatej w minerały. Taka idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia, zabrania na trening, do pracy lub szkoły.

Warto mieć na uwadze, że więcej miejsca na montaż będą potrzebowały systemy odwróconej osmozy z dodatkowym zbiornikiem na magazynowanie wody. Na szczęście dla tych, którzy mają naprawdę mało miejsca w kuchni również jest kilka ciekawych propozycji. Jedną z nich stanowi odwrócona osmoza Ecoperla Profine Zero.

Dlaczego użytkownicy kochają systemy odwróconej osmozy?

Oto kilka najczęściej pojawiających się argumentów, a jednocześnie zalet, jakie wymieniają osoby, które już zdecydowały się na zakup i montaż odwróconej osmozy w swojej kuchni.

  • Woda idealna do picia – wodę można pobierać w każdych ilościach. Zawsze jest dostępna świeża, więc nie trzeba się martwić o jej odpowiednie przechowywanie. W każdej chwili można napełnić szklankę i się napić. Z obsługą bez trudu poradzą sobie nawet najmłodsi
  • Dobry sposób, jeśli ktoś pije dużo wody – odwrócona osmoza jest bardziej ekonomiczna niż kupowanie wody butelkowanej. Nie trzeba też stać po ciężkie zgrzewki w długich sklepowych kolejkach. Zawsze jest dostępna w wystarczającej ilości, nie ma konieczności gromadzenia zapasów.
  • Dzięki niej można zmienić nawyki – możliwość samodzielnego poboru wody oraz sama obecność takiego urządzenia w domu w wielu przypadkach okazuje się na tyle atrakcyjna, że domownicy o wiele chętniej sięgają po wodę. W taki sposób zmieniają się ich nawyki na zdrowsze. Obecność w domu filtra kuchennego może stanowić bardzo dobry argument do rezygnacji z butelkowanych gazowanych, kolorowych i słodzonych napojów.
  • Idealna dla sportowców – niektóre systemy odwróconej osmozy posiadają specjalne wkłady rewitalizujące, które wzbogacają wodę w wysokie pH oraz magnez (na przykład Ecoperla Rosa). Taka woda jest polecana osobom wykonującym duży wysiłek fizyczny
  • Dobra dla najmłodszych – dzieciom polecana jest zazwyczaj woda niskozmineralizowana. Ta z odwróconej osmozy wydaje się być bardzo dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli wybierzemy model z mieszaczem, dzięki któremu sami będziemy mogli dopasować ilość minerałów obecnych w wodzie. Ponadto woda z odwróconej osmozy to świetna baza do przygotowywania odżywek dla dzieci.
  • Idealna do przemywania delikatnych powierzchni – woda po odwróconej osmozie nie pozostawia po sobie osadu, a więc idealnie nadaje się do przemywania warzyw, owoców oraz delikatnych powierzchni, jak szkła okularów lub soczewki.
  • Idealna baza do napojów i dań – woda po odwróconej osmozie pomaga wydobyć właściwy smak i aromat dań. Ponadto przygotowane potrawy, kawy, herbaty, sosy zawsze będą wyglądały apetycznie
  • Nie produkuje odpadów – dzięki zamianie wody butelkowanej na odwróconą osmozie spadnie produkcja odpadów w gospodarstwie domowym. Co prawda sam filtr kuchenny powoduje odrzut do kanalizacji, jednak ten można wykorzystać do nawadniania ogrodu bądź spłukiwania toalety.

Dobre powody, by poprawić jakość wody

Istotnym jest, aby woda, którą spożywamy nie tylko była bezpieczna, ale przede wszystkim w pełni odpowiadała nam pod względem smaku i zapachu. Jeśli nie jesteś przekonany do swojej wody z kranu, to odwrócona osmoza jest jednym z najlepszych sposobów, by zaczęła odpowiadać Twoim oczekiwaniom.

Jedna myśl na temat “Odwrócona osmoza – zdradzamy fenomen jej popularności

  • 26/10/2019 o 19:34
    Permalink

    Te systemy odwróconej osmozy to teraz naprawdę atrakcyjne urządzenia. Pamiętam jeszcze pierwsze modele, które pojawiły się w Polsce. Różnica jest diametralna. Wystarczy spojrzeć na taką Ecoperla Profine Zero – na pierwszy rzut oka nie widać, że to filtr kuchenny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.